online lampen kopen, TIPS!

online lampen kopen, TIPS!

Kies de juiste lamp

Bij het aanschaffen van vervangingslampen voor bijv. uw hanglamp, wandlamp of inbouwspot dient u op een aantal zaken te letten:

Fitting of lampvoet

Uw armatuur is voorzien van een bepaald type fitting; bijv. E27, E14, GU10 of G53. Dit staat aangegeven op het armatuur zelf of op de fitting. Bij het vervangen van de lamp gebruikt u altijd de lamp met dezelfde fitting.


Vermogen of wattage

Ieder armatuur is gemaakt voor een maximaal wattage (bijv. max. 60W). Plaats nooit lampen met een hoger wattage. Ook het maximale wattage staat aangegeven op het armatuur of de fitting. In veel gevallen kunt u wel een lamp plaatsen met minder wattage, bijv. een spaarlamp i.p.v. een gloeilamp. Bij sommige armaturen dient u het aangegeven wattage wel te respecteren, bijv. armaturen met een transformator of voorschakelapparatuur.


Lichtkleur

Veel lampen worden geleverd in verschillende lichttemperaturen (warmwit of koelwit). De kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin. Warmwit gaat van 2700K tot 3200K. Koelwit gaat van 4000 tot 5000K. Afhankelijk van de toepassing kiest u de juiste kleurtemperatuur.


Straalhoek

Ook de straalhoek, ofwel breedte van de lichtbundel is van belang. Vooral bij halogeenlampen en bepaalde LEDlampen wordt de straalhoek aangegeven. Deze gaat van 8 graden totwel 50 graden.


Branduren

De levensduur van een lamp wordt aangegeven in branduren. 


Dimbaarheid

Let bij de aanschaf van een lamp ook op de dimbaarheid als u gebruik maakt van een dimmer. Niet alle lampen zijn dimbaar of met alle typen dimmers. Dit geldt vooral voor LEDlampen, spaarlampen en TL-buizen


Kijk voor meer begrippen omtrent verlichting op onze begrippenlijst.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.