• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Begrippenlijst

Accentverlichting

Accentverlichting is het aanlichten van specifieke objecten, wanden of plekken. Accentverlichting wordt gebruikt als aanvulling op de basisverlichting

Ampere

De eenheid (A) voor de stroomsterkte (I). De ampère wordt dus gebruikt om de grootte van de elektrische stroom aan te geven. De stroomsterkte (ampere) vermenigvuldigd met de spanning (volt) geeft het vermogen in Watt.

 

 

Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene verlichting van een ruimte. Het zorgt voor een gelijkmatige verlichting. Meestal worden hiervoor plafondlampen, railverlichting en inbouwspots voor gebruikt

Beschermklasse

Aanduiding voor de klasse waarop een armatuur of apparaat elektrisch is beveiligd. Klasse 1; armatuur is voorzien van aarding. Klasse 2; armatuur is geïsoleerd geen aarding. Klasse 3; armatuur voorzien van transformator

Bolder

Staande tuinlamp / tuinverlichting

Buitenverlichting

Een algemeen begrip voor lampen die men buiten kan gebruiken, bijv staande tuinlampen, tuinspots en grondspots

 

 

Candela

Afgekort Cd, standaard voor lichtsterkte

Cardanisch

Een spot is zowel draai- als zwenkbaar. De spot is hierdoor eenvoudig te richten.

CE markering

Met de CE markering geeft de fabrikant aan dat het product voldoet aan de geldende Europese regels. Onder andere op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. CE is geen kwaliteitskeurmerk zoals bijv. VDE

Coolbeam

Type halogeenlamp waarbij het grootste deel van de vrijgekomen warmte wordt afgevoerd naar de achterzijde van de lamp. Dit type lamp kan maar in een beperkt aantal armaturen gebruikt worden.

COB LED

Chip On Board, een type LED met zeer hoge lichtopbrengst. Vaak toegepast in LED stralers.

CorTenstaal

Een sterke en weervaste staalsoort welke de eigenschap bezit om zich bij blootstelling aan de buitenlucht te bedekken met een beschermende roestlaag. Deze natuurlijk vaste roestlaag vormt de bescherming tegen verdere corrosie. De Rusty tuinlampen zijn volledig vervaardigd van CorTenstaal

CRI

De CRI waarde (ofwel Color Rendering Index) wordt gebruikt om aan te geven wat de kleurweergave van een lichtbron / lamp is. Het gemiddelde is CRI>80. Hoger de CRI des te beter de kleurweergave.

 

 

Displayverlichting

Een categorie verlichting specifiek geschikt voor het aanlichten displays, reclamebanners en etalageschappen. Displayverlichting wordt veel gebruikt in winkels, interieurs en beursstands.

 

 

E-Trafo

Elektronische transformator

Energielabel

Elektrische apparaten, armaturen / lichtbronnen hebben een label wat aangeeft hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een apparaat is. Het energielabel gaat van G t/m A++

E-VSA

Elektronisch voorschakelapparaat

 

 

Fitting

De houder voor de lichtbron (lamp), ook wel lampvoet genoemd.

Fluorescentiebuis

Andere benaming voor een Tl-buis

Frameless

Sommige modellen inbouwarmaturen kunnen zonder zichtbare rand gebruikt worden. Dit wordt aangeduid met Frameless. Bijvoorbeeld de Aixlight® Pro frameless inbouwspots.

 

 

Gesatineerd glas

Het satijnachtige effect op glas noemt men gesatineerd. Dit glas is wel lichtdoorlatend maar men kan er beperkt doorheen kijken.

Gloeilamp

De klassieke lichtbron, het peertje, is de oudste vorm van elektrische verlichting. Door het lage rendement is de gloeilamp uitgefaseerd.

Grondspot

Inbouwarmatuur welke toegepast wordt als tuinverlichting, ook wel grondinbouwspot genoemd.

 

 

Halogeenlamp

Type lichtbron. Bij de halogeenlamp is de ballon / glas gevuld met een halogeen. Hierdoor gaat de lamp langer mee dan de traditionele gloeilamp. Door het lage rendement is de halogeenlamp grotendeels uitgefaseerd.

Hanglamp

Armatuur voor bevestiging aan het plafond. Vaak voorzien van een kabel / snoer i.c.m. een lampenkap of richtbare spots.

 

 

Inbouwdiepte

De diepte die minimaal benodigd is voor de montage van bijvoorbeeld inbouwspots of wandinbouwspots.

Inbouwmaat

De maat die benodigd is voor de montage van bijvoorbeeld inbouwspots.

Inbouwspot

Armatuur geschikt voor inbouw in bijv. een plafond of een wand.

IP

International Protection Rating. Deze combinatie van letters en cijfer (vb. IP65) geeft de mate van stof- en vochtbestendigheid aan van een apparaat of armatuur. Bij de keuze van een armatuur kan de IP-klasse bepalend zijn. Denk hierbij aan tuinverlichting of badkamerverlichting.

 

 

Kelvin

De eenheidsaanduiding (K) voor de kleurtemperatuur.

Kleurtemperatuur

De kleurindruk van het uitgestraalde licht van een lichtbron. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K).Van warmwit (2700K) tot daglicht (6000K)

Koelwit

Een aanduiding van de lichtkleur. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin. Koelwit gaat 4000K tot 5000K (Kelvin).

 

 

Lampvoet

De houder voor de lichtbron (lamp), ook wel fitting genoemd.

LED

Light Emitting Diode. LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. LED is overal te vinden; van kerstverlichting tot achterlicht.

Lichtbron

De lamp / object wat het licht uitstraalt. Een armatuur is voorzien van een fitting waarin de lichtbron / lamp bevestigd kan worden.

Lichtstroom

Lichtstroom is de hoeveelheid licht die een lichtbron per tijdseenheid uitstraalt, in alle richtingen. Lichtstroom wordt aangegeven in lumen.

Lumen

Lumen (lm) is de eenheid voor lichtstroom

 

 

Pendelarmatuur

Armatuur voor bevestiging aan het plafond. Ook wel hanglamp genoemd.

Plafonnière

Armatuur voor montage aan het plafond.

PowerLED

Een type LED waarbij een hoger elektrisch vermogen wordt omgezet in licht t.o.v. de traditionele LED. PowerLED wordt vaak warmer en is daarom voorzien van een koellichaam.

 

 

Railverlichting

Een koppelbaar lichtsysteem bestaande uit verschillende componenten. Lampen zijn gemakkelijk te verplaatsen. ideaal voor winkels, galerie of showroom.

Retrofit

Een aanduiding voor type lichtbronnen, vooral LED, die passen in de standaardfittingen. Zoals bijvoorbeeld E27, E14 of GU10. Deze retrofit LEDlampen worden veelal gebruikt als vervanging van gloei- of halogeenlamp. Zo maakt u van bijvoorbeeld een halogeen hanglamp eenvoudig een LED hanglamp.

RVS 304

Roestvaststaal of inox is een legering van o.a. ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS 304 wordt gebruikt voor o.a. (tuin)lampen, meubels en deurbeslag.

RVS 316

Roestvaststaal of inox is een legering van o.a. ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS 316 wordt gebruikt voor o.a. (tuin)lampen, meubels en deurbeslag in agressievere milieus, zoals in kustgebieden (zout)

SMD LED

Surface Mount Device. Een type LED die direct op de printplaat is gemonteerd.

Spaarlamp

Een (energie)spaarlamp is eigenlijk een 'opgevouwen' Tl-buis. Een spaarlamp is voorzien van een ingebouwd voorschakelapparaat en daardoor vaak niet dimbaar. Het grote voordeel van de spaarlamp is het lage energieverbruik. De spaarlamp is verkrijgbaar met veel verschillende fittingen en wattage.

Spanning

Spanning (U) is de hoeveelheid elektrische energie die naar een apparaat of lichtbron gaat. Spanning wordt uitgedrukt in Volt (V)

Straalhoek

De straalhoek of stralingshoek geeft de breedte van de hoek aan waarmee een lichtbron licht uitstraalt. De wordt aangeduid in graden.

Stucraam / Stucframe

Een hulpstuk voor het eenvoudig plaatsen van inbouwspots in de gestucte wanden of plafonds.

 

 

TL-buis

Ofwel fluorescentielamp, geeft licht door het oplichten van een fluoriserende laag door de twee elektroden aan weerszijden. Een TL-buis werkt altijd in combinatie met een (E)VSA.

Transformator

Een statisch toestel wat bijv. 230V wisselspanning kan omzetten naar 12 volt. Veelal toegepast in armaturen zoals inbouwspots.

Tuinverlichting

Armaturen en spots geschikt voor toepassing in de tuin of buitenruimte.

 

 

Volt

De eenheid (V) voor de spanning (U). De spanning op het lichtnet bedraagt in Europa meestal 230V

Vermogen

De hoeveelheid energie die per tijdseenheid wordt omgezet. Het vermogen (P) wordt uitgedrukt in de eenheid Watt

VSA

Voorschakelapparaat

 

 

Watt

De eenheid (W) voor vermogen (P).

Warmwit

Een aanduiding van de lichtkleur. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin. Warmwit is 2700K tot 3200K (Kelvin).

 

 

Zaagmaat

De maat die uitgezaagd dient te worden bij de montage van bijvoorbeeld inbouwspots.