• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

BegrippenlijstA

Accentverlichting Accentverlichting is het aanlichten van specifieke objecten, wanden of plekken. Accentverlichting wordt gebruikt als aanvulling op de basisverlichting
Ampere De eenheid (A) voor de stroomsterkte (I). De ampère wordt dus gebruikt om de grootte van de elektrische stroom aan te geven. De stroomsterkte (ampere) vermenigvuldigd met de spanning (volt) geeft het vermogen in Watt.

B

Basisverlichting Basisverlichting is de algemene verlichting van een ruimte. Het zorgt voor een gelijkmatige verlichting. Meestal worden hiervoor plafondlampen en inbouwspots voor gebruikt
Beschermklasse Aanduiding voor de klasse waarop een armatuur of apparaat elektrisch is beveiligd. Klasse 1; armatuur is voorzien van aarding. Klasse 2; armatuur is geïsoleerd geen aarding. Klasse 3; armatuur voorzien van transformator
Bolder Staande tuinlamp
Buitenverlichting Een algemeen begrip voor lampen die men buiten kan gebruiken, bijv staande tuinlampen, tuinspots en grondspots

C

Candela Afgekort Cd, standaard voor lichtsterkte
Cardanisch Een spot is zowel draai- als zwenkbaar. De spot is hierdoor eenvoudig te richten.
Coolbeam Type halogeenlamp waarbij het grootste deel van de vrijgekomen warmte wordt afgevoerd naar de achterzijde van de lamp. Dit type lamp kan maar in een beperkt aantal armaturen gebruikt worden.
COB LED Chip On Board, een type LED met zeer hoge lichtopbrengst. Vaak toegepast in LED stralers.
CorTen staal Een sterke en weervaste staalsoort welke de eigenschap bezit om zich bij blootstelling aan de buitenlucht te bedekken met een beschermende roestlaag. Deze natuurlijk vaste roestlaag vormt de bescherming tegen verdere corrosie.

D

Displayverlichting Een categorie verlichting specifiek geschikt voor het aanlichten displays, reclamebanners en etalageschappen. Displayverlichting wordt veel gebruikt in winkels, interieurs en beursstands.

E

E-trafo Elektronische transformator
Energielabel Elektrische apparaten, armaturen / lichtbronnen hebben een label wat aangeeft hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een apparaat is. Het energielabel gaat van G t/m A++
E-VSA Elektronisch voorschakelapparaat

F

Fitting De houder voor de lichtbron (lamp), ook wel lampvoet genoemd.
Fluorescentiebuis Ander woord voor Tl-buis
Frameless Sommige modellen inbouwarmaturen kunnen zonder zichtbare rand gebruikt worden. Dit wordt aangeduid met Frameless. Bijvoorbeeld de Aixlight Pro frameless inbouwspots.

G

Gesatineerd glas Het satijnachtige effect op glas noemt men gesatineerd. Dit glas is wel lichtdoorlatend maar men kan er beperkt doorheen kijken.
Gloeilamp De klassieke lichtbron, het peertje, is de oudste vorm van electrische verlichting. Door het lage rendement wordt de gloeilamp uitgefaseerd.
Grondspot Inbouwarmatuur welke toegepast wordt als tuinverlichting, ook wel grondinbouwspot genoemd.

H

Halogeenlamp Type lichtbron. Bij de halogeenlamp is de ballon / glas gevuld met een halogeen. Hierdoor gaat de lamp langer mee dan de traditionele gloeilamp.
Hanglamp Armatuur voor bevestiging aan het plafond. Vaak voorzien van een kabel / snoer i.c.m. een lampenkap of richtbare spots.

I

Inbouwdiepte De diepte die minimaal benodigd is voor de montage van bijvoorbeeld inbouwspots of wandinbouwspots.
Inbouwmaat De maat die benodigd is voor de montage van bijvoorbeeld inbouwspots.
Inbouwspot Armatuur geschikt voor inbouw in bijv. een plafond of een wand.
IP classificatie International Protection Rating. Deze combinatie van letters en cijfer (vb. IP65) geeft de mate van stof- en vochtbestendigheid aan van een apparaat of armatuur. Bij de keuze van een armatuur kan de IP-klasse bepalend zijn. Denk hierbij aan tuinverlichting of badkamerverlichting.

J

K

Kelvin De eenheidsaanduiding (K) voor de kleurtemperatuur.
Kleurtemperatuur De kleurindruk van het uitgestraalde licht van een lichtbron. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K).Van warmwit (2700K) tot daglicht (6000K)
Koelwit Een aanduiding van de lichtkleur. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin. Koelwit gaat 4000K tot 5000K (Kelvin).

L

Lampvoet De houder voor de lichtbron (lamp), ook wel fitting genoemd.
LED Light Emitting Diode. LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. LED is tegenwoordig overal te vinden; van kerstverlichting tot achterlicht.
Lichtbron De lamp / object wat het licht uitstraalt. Een armatuur is voorzien van een fitting waarin de lichtbron / lamp bevestigd kan worden.
Lichtstroom Lichtstroom is de hoeveelheid licht die een lichtbron per tijdseenheid uitstraalt, in alle richtingen. Lichtstroom wordt aangegeven in lumen.
Lumen Lumen (lm) is de eenheid voor lichtstroom

M

N

O

P

Pendelarmatuur Armatuur voor bevestiging aan het plafond. Ook wel hanglamp genoemd.
Plafonniere Armatuur voor montage aan het plafond.
Plafondlamp Armatuur voor montage aan het plafond, ook wel plafonnière genoemd
PowerLED Een type LED waarbij een hoger elektrisch vermogen wordt omgezet in licht t.o.v. de traditionele LED. PowerLED wordt vaak warmer en is daarom voorzien van een koellichaam.

Q

R

Railverlichting Een koppelbaar lichtsysteem bestaande uit verschillende componenten. Lampen zijn gemakkelijk te verplaatsen. ideaal voor winkels, galerie of showroom.
Retrofit Een aanduiding voor type lichtbronnen, vooral LED, die passen in de standaardfittingen. Zoals bijvoorbeeld E27, E14 of GU10. Deze retrofit LEDlampen worden veelal gebruikt als vervanging van gloei- of halogeenlamp. Zo maakt u van bijvoorbeeld een halogeen hanglamp eenvoudig een LED hanglamp.
RVS 304 Roestvaststaal of inox is een legering van o.a. ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS 304 wordt gebruikt voor o.a. (tuin)lampen, meubels en deurbeslag.
RVS 316 Roestvaststaal of inox is een legering van o.a. ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS 316 wordt gebruikt voor o.a. (tuin)lampen, meubels en deurbeslag in agressievere milieus, zoals in kustgebieden (zout)

S

SMD LED Surface Mount Device. Een type LED die direct op de printplaat is gemonteerd.
Spaarlamp Een (energie)spaarlamp is eigenlijk een 'opgevouwen' Tl-buis. Een spaarlamp is voorzien van een ingebouwd voorschakelapparaat en daardoor vaak niet dimbaar. Het grote voordeel van de spaarlamp is het lage energieverbruik. De spaarlamp is verkrijgbaar met veel verschillende fittingen en wattage.
Spanning Spanning (U) is de hoeveelheid elektrische energie die naar een apparaat of lichtbron gaat. Spanning wordt uitgedrukt in Volt (V)
Straalhoek De straalhoek of stralingshoek geeft de breedte van de hoek aan waarmee een lichtbron licht uitstraalt. De wordt aangeduid in graden.
Stucraam / frame Een hulpstuk voor het eenvoudig plaatsen van inbouwspots in de gestucte wanden of plafonds.

T

TL-buis Ofwel fluorescentielamp, geeft licht door het oplichten van een fluoriserende laag door de twee elektroden aan weerszijden. Een TL-buis werkt altijd in combinatie met een (E)VSA.
Transformator Een statisch toestel wat bijv. 230V wisselspanning kan omzetten naar 12 volt. Veelal toegepast in armaturen zoals inbouwspots.
Tuinverlichting Armaturen en spots geschikt voor toepassing in de tuin of buitenruimte.

U

V

Volt De eenheid (V) voor de spanning (U). De spanning op het lichtnet bedraagt in Europa meestal 230V
Vermogen De hoeveelheid energie die per tijdseenheid wordt omgezet. Het vermogen (P) wordt uitgedrukt in de eenheid Watt
VSA Voorschakelapparaat

W

Watt De eenheid (W) voor vermogen (P).
Warmwit Een aanduiding van de lichtkleur. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin. Warmwit is 2700K tot 3200K (Kelvin).

X

Y

Z

Zaagmaat De maat die uitgezaagd dient te worden bij de montage van bijvoorbeeld inbouwspots.