Hoe kiest u de juiste verlichting?

Hoe kiest u de juiste verlichting?

Waar moet u op letten bij de aanschaf van verlichting en lampen voor uw interieur, winkel of kantoor. Een korte uitleg met tips.

Wat moet u opletten bij de aanschaf van verlichting?

Verlichting is een essentieel onderdeel van uw interieur. We vinden het vanzelfsprekend dat een ruimte of interieur goed verlicht is. Licht bepaalt dan ook in grote mate de sfeer in een ruimte. Het is dus belangrijk om hier op voorhand goed over na te denken. In sommige gevallen is het zelfs verstandig om een lichtplan op (te laten) stellen. In deze korte introductie proberen we u toch enkele handvatten aan te reiken bij de keuze van de juiste verlichting. In een lichtplan zijn er over het algemeen drie soorten verlichting te onderscheiden, namelijk:

basisverlichting:

De egale verlichting waardoor een ruimte bij binnenkomst in één is te overzien. Belangrijk hierbij is dat een ruimte van bovenaf verlicht wordt. Het gaat hierbij om inbouwspots, plafond- en hanglampen of een railsystemen.

functionele verlichting:

Sommige plekken/punten verlangen meer of betere verlichting. Denk hierbij aan de leeslamp of de extra werklicht boven een aanrechtblad.

Accent- en sfeerverlichting:

Afhankelijk van de plek kan sfeerverlichting een tafellamp of kroonluchter zijn. Sfeerverlichting is het accentueren van bepaalde objecten. Het begrip sfeerverlichting is zeer ruim en kan met een eenvoudige gloeilamp maar ook met hightech LEDstrips.


Waar opletten
Het is belangrijk om iedere ruimte op zich te behandelen zonder het geheel uit het oog te verliezen. Een badkamer of keuken vraagt om een andere verlichting dan een woonkamer of toilet.

Het maken van een lichtplan begint met maken van een lijst en plattegrond waarop u de positie van basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting aangeeft.Let hierbij op de functie en de bijbehorende lichtintensiteit en kleur. Boven een aanrechtblad of naast spiegel heeft u liever witter licht (min. 4000K) dan boven de eettafel. Als u een indeling heeft gemaakt, bepaalt u welke typen armaturen u wilt gaan toepassen. Zorg dat de basis- en functionele verlichting ruim voldoende is. Dit kunt u aanvullen met sfeerverlichting. Het gebruik van dimmers maakt het mogelijk om van de basisverlichting eenvoudig sfeerverlichting te maken.



Tips

1. Donkere wanden en plafonds vragen om meer wattage dan lichte/witte wanden. Door de weerkaatsing wordt het licht op witte wanden betere/egaler verspreidt.

2. Combineer directe en indirecte verlichting. Indirecte verlichting is bijvoorbeeld het belichten van een wand waardoor een egale weerkaatsing ontstaat. De lichtbundel van een hang- of leeslamp is directe verlichting. Teveel directe verlichting maakt een ruimte kleiner.

3. Start op tijd met het maken van een lichtplan. Licht is een belangrijk onderdeel van uw interieur. Zeker bij nieuwbouw of een verbouwing is het handig om te weten waar licht- en schakelpunten komen. Leidingen en kabels kunnen dan eenvoudig worden weggewerkt.

4. Zorg ervoor dat de basisverlichting in aangrenzende ruimten hetzelfde is en dat er geen donkere hoeken ontstaan.

5. Kies armaturen die passen bij de uitstraling van uw interieur. Industriële armaturen in een modern interieur of een kroonluchter in een meer landelijk interieur.

6. Zorg ook bij het televisie kijken voor voldoende verlichting. Indirecte verlichting van een wand zorgt fijne achtergrond verlichting. Het contrast tussen de televisie en het interieur is minder groot, wat prettiger is voor uw ogen. Let op reflectie, het is zeer storend wanneer er continu reflectie aanwezig is.

7. Gebruik in ruimten waar het kan energiebesparend spaar- of LEDlampen en tijdschakelaars.

8. Voorkom verblinding. Het is zeer hinderlijk om in een felle lamp te moeten kijken. Vooral plafondspots en te hoog geplaatste staande lampen zorgen hiervoor als u in de stoel of bank zit.


Wilt u nog meer weten over verlichting, lees dan verder op onze alles over verlichting pagina's.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.