Lichtplan tuinverlichting

Lichtplan tuinverlichting

Zelf starten met uw tuinverlichting. Bekijk hier alvast wat handige tips en hoe een u verlichtingsplan kunt maken.

's Avonds wilt u ook genieten van uw tuin. Een goed en sfeervol verlichte tuin vraagt om een juiste voorbereiding. Alvorens u kunt starten met bestellen van lampen en graven van sleuven moet er een plan gemaakt worden. Maar hoe start je daarmee?

1. HET TUINVERLICHTINGSPLAN

Het is belangrijk om te starten met inventariseren. Als u start met een volledig nieuwe tuin is het gemakkelijker; u kunt dan op basis van het plan een lichtplan samenstellen. Bij bestaande situaties dient u eerst alles op te meten en in te tekenen (op schaal)

Wat geeft u aan op het plan?
- bebouwingen; woning, schuur, garage etc. 
- vaste elementen; terrassen, paden, schuttingen etc. 
- beplanting; hoge struiken, bomen en hagen
- stroomaansluitpunt(en)



Nu de bestaande situatie is geinventariseerd kunt u starten met het maken van een verlichtingsplan. Op basis van de tekening gaat u bepalen waar en welke tuinverlichting u wenst.


2. WAT EN HOE VERLICHTEN?

Een tweede stap is bedenken wat en hoe u wilt gaan verlichten. Dit is dus sterk afhankelijk van het ontwerp van uw tuin. U kunt u hierbij wel een aantal basisprincipes aanhouden.

Basisverlichting: voor een praktisch gebruik 's avonds zal u veelgebruikte paden, oprit en entree goed verlichten.

Accentverlichting: Naast de basisverlichting kunt u gebruik maken van het aanlichten van bepaalde accenten zoals een vijver, kunstobject en solitaire boom / struik.

Achtergrondverlichting: Met subtiele indirecte achtergrondverlichting creeert een behagelijke sfeer. Denk hierbij aan het indirect verlichten van een solitaire boom of schutting van onderen.


3. TUINLAMPEN KIEZEN

Nu u weet wat u wilt verlichten, gaat u bepalen welke lampen / armaturen u hiervoor gaat gebruiken. Tuinverlichting is opgedeeld in verschillende categorieen:

A. Staande tuinlampen / bolders
Dit type armatuur vormt vaak de basis van uw tuinverlichting. Staande tuinlampen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogten en materialen. U gebruikt ze voor namelijk langs tijdpaden en bijv. de oprit. De staande lampen worden bevestigd op een grondpin of een betonsokkel. Let erop dat u de lampen op de juiste afstand van elkaar plaatst, maar overdrijf niet.

B. Wandlampen voor buiten
Deze lampen gebruikt u uiteraard aan de gevel van uw woning, bij de entree of aan de schuur / garage. Hierbij kunt u kiezen voor lampen die rondom schijnen of juist indirect verlichten, zoals de up/down wandlampen.


C. Wandinbouwspots
Wandinbouwspots voor buiten worden gebruikt in gevels en tuinmuren. Bij de bouw hiervan dient u hiermee rekening te houden, er moeten uitsparingen voorzien worden. Wandinbouwspots worden vaak toegepast als indirecte accentverlichting


D. Grondinbouwspots
Naast inbouwspots voor wanden zijn er ook grondspots. Dit type lamp wordt in de grond / bestrating verwerkt en schijnt meestal recht omhoog. Hiermee is bijvoorbeeld een boom, gevel of schutting van onderen aan te lichten.

E. Tuinspots
Met tuinspots of prikspots kunt u flexibel verlichting. De meeste spots zijn richtbaar en worden gebruikt als accentverlichting. Het aanlichten van een kunstobject of boom is geen enkel probleem. Ze zijn verkrijgbaar in diverse grootte; van kleine halogeen tot krachtige 50W LED straler.

Veel van bovenstaande lampen zijn vaak als serie verkrijgbaar, zo kunt u de tuinverlichting volledig op elkaar afstemmen.


4. Tips

- Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van LED- of spaarlampen. Bijna alle armaturen kunt u tegenwoordig voorzien van retrofitlampen
- Goede verlichting rond de woning zorgt voor veiligheid. Plaats dan op strategische plekken een bewegingsdectector.
- Zorg dat u per groep de verlichting kunt schakelen, zo creeert u verschillende sferen.
- Plaats lampen zodat ze niet verblinden. 
- Contrast omstaat tussen licht en donker. Overdrijf daarom niet met te veel verlichting aan.
- Gebruik lichtbronnen met warmwit licht. tussen 2700 en 3000 Kelvin. Warmwit licht zorgt voor meer sfeer
- Voorzie naast vast lichtpunten ook voldoende stopcontacten waar u later bijv. een tuinspot op kunt aansluiten.



Reacties

  1. Frits Kramer Frits Kramer

    Dit zijn erg handige tips! Wij gaan onze tuin en woonkamer aanpakken en hebben ook gekeken naar ledverlichting, zeker indirecte verlichting met ledstrips spreekt ons aan.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.