Weetjes over LED

Meer over LEDverlichting

LED is een halfgeleidertechniek die de laatste jaren erg in opkomst is. LED is een afkorting voor Light Emitting Diode. Wanneer de LED op elektrische stroom wordt aangesloten, bewegen elektronen zich door het halfgeleidermateriaal waarbij sommige elektronen overgaan in een lagere energiestatus. Bij dit proces wordt de resterende energie afgegeven in de vorm van licht.

Voordelen:
- lange levensduur (tot wel 50.000 uur)
- laag energieverbruik
- nagenoeg geen warmteontwikkeling
- vele kleuren en kleursamenstellingen
- klein formaat
 

Nadelen:
- Duurder in aanschaf. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door het lage verbruik en lange levensduur.


Toepassingen:
LED wordt tegenwoordig toegepast in vele consumentenproducten; electronica, lichtkranten, automotive etc. Ook in de binnen- en buitenverlichting worden LED's toegepast. De voordelen van ledverlichting maken het ruim toepasbaar. Zo kan het dienen als vervanging voor energieverslindende gloei- en halogeenlampen. Maar ook als accent- en gevelverlichting door de vele kleurmogelijkheden.
 

Begrippen: 
- LED:  Light Emitting Diode
- PowerLED:  PowerLED heeft een extra hoge lichtopbrengst
- Converter:  Een LED kan nooit zomaar aangesloten worden op een spanningsbron. Er dient altijd een stroombegrenzer aanwezig te zijn, een zogenaamde Converter.
- Energieverbruik:  Het energieverbruik van LEDverlichting t.o.v. de traditionele gloeilamp is totwel 90% lager.
Kleurtempertuur:  LED's zijn verkrijgbaar in een aantal kleuren; rood, groen, blauw, amber en wit. Voor binnen- en buitenverlichting wordt het meest gebruik gemaakt van de witte LED. Deze zijn verkrijgbaar in twee kleurtemperaturen; wit (6000 Kelvin) en warmwit (3500 Kelvin).

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden